Artikel: Gordon Banks and the Class of '66 door Brian Beard

HomeArtikelen

Toen we Valentijnsdag 2019 naderden, nam de wereld afscheid van een ander geliefd voetbalicoon, Gordon Banks die stierf, 81 jaar oud, na een lange ziekte. Gordon was de vierde van de legendarische Magnificent XI, die hun naam voor altijd in de voetbalfolklore heeft geëtst als Engelse Wereldbekerwinnaars in 1966 om te overlijden.

Alan Ball, Bobby Moore en Ray Wilson ging Gordon vooraf toen de tijd zijn tol eiste van sterren die als onsterfelijk werden beschouwd, maar uiteindelijk gewoon unieke mensen waren. Ironisch genoeg, en wat het overlijden van Gordon nog schrijnender maakte, was het nieuws dat kort na zijn dood bekend werd dat hij in aanmerking kwam voor een ridderorde, maar, ongelooflijk, het papierwerk ging verloren in de regering, nadat het proces TWEE JAAR EERDER was begonnen.

Dus Engelands beste doelman ooit was, en zal voor altijd worden verhinderd, om de derde winnaar van de Wereldbeker te worden, omdat ridderorden niet postuum kunnen worden toegekend.

Het menselijke etiket is belangrijk en zoals velen van mijn generatie leek er een verband te bestaan ​​tussen de jongens van '66 en de miljoenen fans van ons die dagelijks bijna net zo snel spijkers op de snelle en bedekte hoofden in kussens bijten. Engeland op eigen bodem door het WK geploegd. Voor mij zorgde de industrie waarin ik uiteindelijk werkte voor een unieke en extra speciale band met die roodhemdige sterren die de hele natie zichtbaar optilden in die glorieuze zomer van 1966.

Ik ontmoette en interviewde alle Magnificent XI, met uitzondering van Ray Wilson die me altijd leek te ontwijken, maar Gordon Banks heeft een speciale plaats in mijn leven, aangezien hij het eerste interview was dat ik ooit als journalist had. Het was begin jaren tachtig toen ik mijn plaats innam in de persbox op de Victoria Ground en vlak voor de persstoelen waren de chique stoelen. In een van die chique stoelen zat de legende Gordon Banks. Ik vroeg Gordon of hij een kort interview met mij wilde doen. Hij was beleefdheid gepersonifieerd toen hij mijn verzoek inwilligde. Hij was tenslotte Gordon Banks, waarom niet aan de top beginnen.

Ik zou Gordon in de loop der jaren vele malen interviewen en leerde een aantal van de ontelbare stukjes informatie kennen die zijn leven en carrière accentueerden en die zelden of nooit openbaar werden gemaakt. Hij vertelde me dat, ware het niet dat een gemiste bus hem ervan weerhield een Football League-wedstrijd in zijn geboorteland Sheffield bij te wonen, hij misschien nooit naar het voetbal was gegaan. In plaats van de terrassen die dag miste hij de bus Gordon, die dringend behoefte had aan zijn vaste footie-fix, ging naar een plaatselijk park waar hij op een hek leunde om een ​​plaatselijke wedstrijd te kijken. Hij werd benaderd door iemand die zich herinnerde Gordon in het doel te hebben zien spelen en vroeg of hij zin had in een wedstrijd omdat 'onze vaste keeper ons in de steek heeft gelaten'. Gordon rende naar huis om zijn uitrusting te halen, maar in zijn haast vergat hij zijn korte broek, maar onverschrokken nam hij zijn plaats tussen de stokken in, in zijn werkbroek. En de rest is geschiedenis.

Natuurlijk werd het nieuws rond Gordons overlijden zwaar geïllustreerd met 'die redding' en is het niet verbazingwekkend dat die twee simpele woorden, in de miljoenen reddingen die de voetbalwereld ziet, dat magische moment uit Mexico 1970 oproepen.

Maar hier is iets dat niet algemeen bekend is. Toen ik met Gordon over die redding sprak, vertelde hij het me.

"Als je goed naar de film van die redding kijkt, kun je zien hoe ik mijn pols boog om mijn vuist onder de bal te krijgen, zodat ik hem over de lat kon slaan".

Ik deed dat onmiddellijk en ja, Gordon maakt niet alleen grond vanaf zijn nabije paal om de kop van Pele te bereiken, hij heeft inderdaad de tijd en snelheid van reflexen, om zijn pols naar achteren en dan naar boven te spannen om het beste te ontkennen speler in de wereld een kopdoelpunt.

De volgende keer dat je de kans krijgt, kijk je met een frisse blik naar die redding. Het was in de eerste plaats al briljant genoeg, maar door te doen wat Gordon beschrijft, met zijn pols, is het de redding die iedereen als de beste ooit beschouwt. RIP Gordon.

Bobby Moore was de eerste van de Class of '66 die stierf, in 1993 op de vroege leeftijd van 51, het is inderdaad zeer binnenkort de 26e verjaardag van zijn dood. Er is veel geschreven over de man die de Jules Rimet-trofee in 1966 ophief, maar ik denk dat het moment dat de man samenvat, voor mij in ieder geval, niet zijn onberispelijke lezing van het spel of zijn stoïcijnse verdediging is, waardoor hij nauwelijks een zweet het was het moment, net voordat hij de World Cup door de koningin werd overhandigd. Bobby Moore veegde zijn modderige handen af ​​aan de fluwelen hoes voordat hij Hare Majesteit de hand schudde. Klasse of wat? KLAS.

Alan Ball was op 21-jarige leeftijd het jongste lid van het winnende team van de Wereldbeker. Hij was de personificatie van eeuwigdurende beweging en het was een kenmerk van zijn spel dat hij nooit verloor. Maar hij was ook de volmaakte middenvelder. Hij kon tackelen en schieten, maar hij kon ook beter dan de meesten een splitsende verdedigingspass uitkiezen. Hij scoorde bijna 200 clubgoals en acht in zijn 72 optredens in Engeland. Nadat hij met pensioen was gegaan als speler, leidde Alan acht clubs, waaronder Southampton, Manchester City en Portsmouth. Hij stierf in 2007 bij een poging een uit de hand gelopen tuinvuur te blussen en, in overeenstemming met het karakter dat een integraal onderdeel van zijn voetbal was, viel hij de uit de hand gelopen vlammen aan met een passie en vastberadenheid die hem zijn leven zouden kosten.

Ray Wilson, die vorig jaar stierf, was op 34-jarige leeftijd het oudste lid van het Engelse WK-winnende team. Hij begon zijn carrière bij Huddersfield Town, samen met 's nachts werken aan de spoorwegen, waar de legendarische manager Bill Shankly hem van een vleugelhalf in een vleugelverdediger veranderde. In zijn schitterende clubcarrière verliet hij Huddersfield voor Everton en vervolgens Oldham voordat hij zijn speeldagen in Bradford in 1971 beëindigde. Hij begon en leidde tot 1997 een zeer succesvol begrafenisondernemerschap in Halifax. Tegen die tijd was bij Ray al de diagnose dementie gesteld, op 69-jarige leeftijd. en na een strijd van 14 jaar tegen de ziekte van Alzheimer stierf hij in mei 2018.

Alzheimers is een kruising die al gedragen is door twee andere leden van de Class of '66, Martin Peters en Nobby Stiles. Martin, die een West Ham World Cup-winnaar was, samen met de rest van het Hammers' triumveraat, Bobby Moore en Geoff Hurst, ging verder met meedoen Tottenham Hotspur, als de eerste Britse voetballer van £ 200,000, waar hij werd opgezadeld met het bijnaam "zijn tijd 10 jaar vooruit" door Sir Alf Ramsey vanwege zijn bijna telepathische lezing van het spel. Een veel betere en toepasselijke bijnaam was 'The Ghost' voor de manier waarop hij bij de tweede paal naar binnen spookte om menig doelpunt te scoren. Hij was een van de slechts twee Engelsen die scoorde in een WK-finale, hij kreeg een van Engelands doelpunten tegen West-Duitsland, Martin ging in 1981 met pensioen en ging in verzekeringen werken.

Martin kon niet aanwezig zijn bij de viering van het 50-jarig jubileum van de 1966 World Cup winnen omdat hij worstelde met Alzheimer en, ironisch genoeg, hebben teamgenoten Sir Geoff Hurst en Gordon Banks een campagne geleid om het bewustzijn van en fondsen te werven voor onderzoek naar Alzheimer vanwege de invloed ervan op Martin en Nobby Stiles.

Nobby, geboren als Norbet, maar niemand durfde hem zo te noemen, Stiles was de goofy celebrant die in juli 1966 met de Jules Rimet Trophy rond Wembley danste en zichzelf geliefd maakte bij de wereld. Zijn man-marking-taak op Eusebio in de zwaar bevochten halve finale van het WK met Portugal was de definitieve masterclass in man-marking en speelde een belangrijke rol in het winnen van de wedstrijd door Engeland. Maar Nobby was meer dan een strijdlustige middenvelder, je speelt geen elf jaar als Manchester United-speler onder Matt Busby als je niet kunt spelen. Nobby deed en kon. Hij won de FA Cup, League Championship en Europa Cup, met United voordat hij zijn carrière beëindigde met twee jaar bij Middlesbrough en twee bij Preston.

Net als bij Gordon Banks heb ik een speciale band met Nobby. Een van de privileges van een voetbaljournalist is de mogelijkheid om voetballegendes te ontmoeten. Mij ​​werd gevraagd om Nobby's autobiografie 'After the ball' te recenseren, waarvan sommige onaardige mensen beweerden dat het de perfecte manier was om enkele van Nobby's minder dan perfect getimede tackles samen te vatten. Ik heb hem ook geïnterviewd in het National Football Museum toen ze de Jules Rimet Trophy waarmee Nobby in 1966 danste, tentoonstelden.

Ik heb een paar zeer waardevolle foto's van Nobby die me uitlegt en laat zien hoe zijn verantwoordelijkheid in die wedstrijd tegen West-Duitsland was om de muur te organiseren tegen de zeer late vrije trap waaruit de Duitsers scoorden om de 2-2 te sturen het spel in extra tijd. Dus terwijl Nobby en ik daar bij de NFM waren en de fotograaf wegknipte, trok Nobby me, armen in elkaar, deze kant op en dat op dezelfde manier als hij die dag op Wembley aan de muur van Engeland trok. Het doelpunt van West-Duitsland was het gevolg van een bal die terugkwam van de muur.

"Dus het was niet mijn schuld, zei Nobby, de muur deed zijn werk en ik deed het mijne."

Ik was niet van plan om ruzie te maken.

George Cohen was in 1966 de rechtse van Engeland en was een man van één club die zijn hele carrière doorbracht met 459 optredens voor Fulham. Met Cohen aan de rechterkant en Ray Wilson aan de linkerkant gaven ze 'vleugels' aan Alf Ramsey's 'vleugelloze wonderen' en vestigden het fenomeen van aanvallende vleugelverdedigers in het Engelse spel. George moest op 29-jarige leeftijd met een blessure stoppen, maar wat een erfenis. George Best beschreef hem als 'de beste vleugelverdediger waar ik ooit tegen speelde' en Alf Ramsey noemde George 'de beste rechtsback ooit van Engeland'. George wordt dit jaar 80 en gaat nog steeds naar Craven Cottage waar in 2016 een statuut van hem werd onthuld ter gelegenheid van de 50e verjaardag van de overwinning van het WK 1966.

Jack Charlton, de slungelige, compromisloze middenhelft in het hart van de Engelse Wereldbekerwinnaars, was een andere man van één club aan die kant. Hij bracht zijn hele carrière door bij Leeds United, maar maakte zijn debuut in Engeland pas dagen voordat hij zijn 30e verjaardag vierde. Hij had een met medailles beladen carrière bij Leeds en toen hij het management inging, behaalde hij hetzelfde succes. In het eerste jaar van zijn managementcarrière leidde hij Middlesbrough naar de titel in de Tweede Klasse en won hij de prijs voor Manager van het Jaar. Daarna vertrok hij om Sheffield Wednesday te leiden en had hij één seizoen de leiding bij Newcastle United voordat hij manager werd van de Republiek Ierland, die hij naar hun allereerste WK, Italia 1990, stuurde toen ze de kwartfinales bereikten. Door zijn succes met Ierland kwalificeerden ze zich voor het EK van 1988 en het WK 1994. Jack, gewoonlijk 'Jackie' genoemd, nu 83, ging in 1996 met pensioen om te genieten van het leven vissen en schieten, wat hij deed met dezelfde passie die hij toepaste om tegenstanders uit te schakelen.

Jacks broer Bobby was een van de drie onbetwistbare spelers van wereldklasse in die 1966 World Cup winnende kant, samen met Banks en Moore. Bobby was de kunstenaar van de ambachtsman van zijn broer. Terwijl Jack de kunst uitvond van de middenhelften die omhoog gingen voor corners en het maken van vitale goals, scoorde Bobby voor de lol, meestal 30 yard blockbusters, zoals degene die de score van Engeland opende in 1966, tegen Mexico. Hij was topscorer aller tijden van Manchester United met 249 punten tot hij in 2017 werd overschaduwd door Wayne Rooney. Hij was ook de beste schutter van Engeland totdat dezelfde Wayne Rooney langs Bobby's 49 ging, een jaar voordat hij Charltons United-record pakte.

Bobby Charlton wordt algemeen beschouwd als een van de allerbeste spelers aller tijden en bracht een schitterende carrière van 17 jaar door op Old Trafford, waar hij in 19 op 1957-jarige leeftijd zijn United-debuut maakte tegen Charlton Athletic. Hij verliet United om Preston North End te leiden, in 1973- 74 en het jaar daarop trok hij zijn laarzen weer aan om spelermanager te worden bij Deepdale. Uiteindelijk trad Bobby in 1984 toe tot de raad van bestuur van United en bezoekt hij nog steeds wedstrijden in het hele land, op 81-jarige leeftijd.

Roger Hunt was de stakingspartner van Geoff Hurst in 1966 en speelde in alle zes WK-wedstrijden en scoorde drie doelpunten. Helemaal passend, aangezien hij gedurende zijn hele carrière een doelpunt maakte van een doelpunt per twee wedstrijden en eindigde met 285 doelpunten in 492 wedstrijden, ruim boven het geaccepteerde percentage van één op de twee dat topspitsen maar weinigen nastreven. Hij verbeterde dat slagingspercentage op internationaal niveau met 18 goals in 34.

Roger bracht 11 jaar door bij Liverpool voordat hij zijn carrière bij Bolton Wanderers in 1972 beëindigde, hoewel hij een periode bij Hellenic in Zuid-Afrika speelde en vier doelpunten scoorde in zes huurwedstrijden. Na zijn pensionering trad Roger toe tot het familietransportbedrijf, maar is beter bekend als lid van het Pools-panel dat zit wanneer slecht weer het voetbalprogramma beïnvloedt. Woont nog steeds in Warrington.

Engeland wint WK

Geoff Hurst is nog steeds de enige voetballer die scoort WK Finale hattrick. Nog steeds springlevend met 77 Geoff is nog steeds actief in de voetbalwereld en is vaak te zien bij voetbalevenementen over de hele wereld. Naast zijn illustere voetbalcarrière is het niet algemeen bekend dat Geoff in 1962 ook eersteklas County cricket speelde, twee innings voor Essex, voordat hij zich op zijn voetbalcarrière concentreerde.

Ik had het genoegen Geoff te interviewen, sorry, Sir Geoff, en hij deed zijn best om erop te wijzen dat hij, ondanks dat hij in sommige recordboeken stond als het opnemen van een 'Golden Pair', voor niets uit was in beide innings van zijn ene Essex-optreden, was eigenlijk;

"Nul, en niets, NIET UIT."

Ik was niet van plan om ruzie te maken met een ridder van het rijk.

Geoff stopte met spelen in 1976 en na een korte carrière in het management, met als hoogtepunt zijn twee jaar als Chelsea-manager tussen 1979 en 1981, ging hij de verzekeringsbranche in. Hij woont nu in Cheltenham met zijn vrouw van 55 jaar, Judith.

Voetbal zal de KLASSE van 1966 nooit vergeten, en ze mogen ook niet vergeten worden. Zelfs als, of wanneer, een ander team uit Engeland de hoogten naar het pantheon van WK-winnaars;

Banks, Cohen, Charlton, Moore, Wilson, Stiles, Ball, Peters, Charlton, Hunt en Hurst.

DE PRACHTIGE XI

DE PRACHTIGE XI

Geschreven door Brian Beard

ADVERTENTIE
Betway Online Betting Site
Archief
Terug naar boven